Gümüş veya altından yapılmış telkari telleri, çatının şekline göre kıvrılarak, sarılarak ya da örülerek çeşitli desenler oluşturacak şekilde düzenlenmesi; birbirine kaynaklanmasıyla yapılan zarif görünümlü, dantele benzeyen kafes işine telkari denir. Bu sanat ayrıca vav sanatı ve filigra olarak da bilinmektedir. Arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre telkâri tekniğinin MÖ 3000 yılından beri Mezopotamya’da, MÖ 2500′den bu yana da Anadolu’da kullanıldığı, 15. yüzyıldan bu yana ise özellikle Güneydoğu Anadolu’da gelişme gösterdiği bilinmektedir. Telkâri sanatı yaygın olarak tütün kutusu, sigara ağızlığı, ayna, tepsi, kemer, küpe, kolye, düğme ve yüzük gibi ürünlerde karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde endüstrileşen kuyumculuk sektörüne rağmen Erzincan-Kemaliye, Eskişehir, Mardin-Midyat, Kars-Hanak, Şanlıurfa ve Ankara-Beypazarı gibi yörelerde bu sanatın ustaları tarafından sürdürülmektedir.
Ahumay sanat evinde kuyumculuk alanının bu kadim sanatını uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz. sanat evimizde telkari kursu 10 dersten oluşmaktadır. Her ders ise 5 saat kadar sürmektedir. 12:00 - 17:00 arası verilen eğitimler eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilerle özel olarak ilgilene bilmek adına en çok 4 kişilik sınıflarda verilmektedir. Sayıca büyük sınıflarda ders dinlemenin ve anlatmanın sıkıntısından uzak, bireysel sorularınızın cevaplarını anında alabileceğiniz, belki de en önemlisi ilk günden, hangi gün hangi derse gireceğinizin belli olduğu bir müfredat ile sonuca hızlı ulaşabileceğiniz bir eğitim programı ile zorluk çekmeden öğrenebilirsiniz.
Telkari kursumuz Perşembe ve Cuma günleridir. Kurs bitiminde kendinize ait çalışma alanı oluşturmak isteyen öğrencilerimiz gerekli tüm malzemeleri sanat evimizden temin edebilirler. Ayrıca Telkaride kullanılan değerli ve yarı değerli taşları da sanat evimizden temin edebilirsiniz.
kurs hakkında ayrıntılı bilgi almak yada ön kayıt yaptırmak için lütfen iletişime geçiniz.