Ahumay Tasarım, 1996 yılında kuyumculuk sanatıyla tanışan Ahmet Umut Aydemir tarafından 2006 yılında Ankara Etimesgut da bir evin çatı katında kuruldu. 1 yılı aşkın bir süre tüm sanatsal faaliyetlerini bu evde sürdürdü. “Geleneksel Kuyumculuk Teknikleri” isimli kitabında yazarı olan Aydemir, özgün tarzı ve sanata bakış açısıyla kendi kreasyonunu oluşturdu. Kısa zamanda eserlerine gösterilen ilgi Aydemir’i bir butik açmak zorunda bıraktı ve böylece Aydemir eserlerini ilk kez Ulus Samanpazarı pirinç sokaktaki küçük bir dükkanda sergilemeye başladı. Her birinden sadece 1 er adet olan eserleri kısa sürede büyük ilgi gören Aydemir.  Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde ünlü takı galerileri tarafından aranılan tasarımcı olmuştu.  Aydemir bu yolculuğu şöyle dile getirmiştir;  “Benim bir hedefim yoktu, bir yere koşmuyor, başarmaya çalışmıyordum. İstediğim tek şey kendi şarkımı söylemekti ve söyledim bunu beğenilmek için değil kendim için yapmıştım. Çünkü Sanat benim için bir hedef, bir başarı ya da yolun sonu değil, hayatın kendisiydi…”

Aydemir ulusta açmış olduğu butikte Gösterilen yoğun ilgiye cevap veremez hale gelmiş ve 2 yıl sonra küçük dükkanından taşınarak Samanpazarı Karakaş sokakta bir hanı sanat evi haline getirmiştir.  Ahumay Tasarım olarak çıktığı yolculukta sanatsal faaliyetlerin büyümesiyle artık ismini Ahumay Sanat Evi olarak değiştirmiştir. Bu sanat evinde geleneksel yöntemlerle üretilen butik takılar farklı şehirlerdeki satış noktalarına ulaştırılmakta. Aynı zamanda kuyumculuk eğitimleri de verilmektedir. Vermiş olduğu eğitimlerle kuyumculuk sanatına çok sayıda usta ve usta öğretici kazandıran Aydemir. Geleneksel kuyumculuk teknikleri isimli kitabı da bu sanat evinde yazmıştır. Halen faal olan 30 un üzerinde atölye buradan aldığı eğitimle yola çıkmıştır ve çok sayıda günümüz kuyumculuk eğitmenlerinin sanatı öğrendiği adres burasıdır.

Sanatsal faaliyetlerin yoğunluğu düzenli büyümeyi beraberinde getirdiği için 2 sene sonra Kızılay a taşınan Ahumay sanat evi artık tüm Türkiye de tanınır bir marka olmayı başarmıştır ve ülke genelinde 30 ilde faaliyet göstermeye başlamıştır. Hali hazırda 200 un üzerinde takı galerisinde ürünleri sergilenen Ahumay Sanat Evi, ABD başta olmak üzere Dünyadaki birçok ülkede ilgi görmektedir. Eğitim alanında bir üniversiteden daha fazla verdiği mezunlar ve mezun olan sanatçıların sektörde kalıcı ve kaliteli faaliyetleri ile faal olması Ahumay sanat evini alanında değerli kılmıştır.

Bu süreç içerisinde Ahumay Sanat Evi Meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversitelerin kuyumculuk bölümlerinde seminerler düzenledi. Bakanlık düzeyinde ülkenin kuyumculuk danışmanlığını yaptı. Kuyumculuk alanında düzenlenen Avrupa birliği projelerinde görev aldı. Sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. Kuyumculuk camiası için alanında ilk Türkçe kaynak eser olan Geleneksel Kuyumculuk Teknikleri isimli kitabı yazdı

Şuanda sadekarlık, kalemkarlık, mıhlama, gravür, mine, telkari, kazaziye eğitimleri ile kuyumculuk eğitimlerine verdiği hizmetlerle katkı sağlarken, aynı zamanda sanatkarların atölye de kullandıkları araç ve gereçleri icat ediyor ve üretim bandına destek veriyor. Doğaltaşlar alanında da hizmet veren AHUMAY Butik takı sanatçılarının çalışmalarına değer katıyor.  

Bir evin Çatı katından yola çıkan ve dünyaya ulaşan yolculuğu Aydemir söyle dile getiriyor. “Yola çıkarken imkanlarım sınırlıydı, takı yapabilmek için birkaç el aletimin dışında hiçbir şey yoktu, belkide bu yüzden dışarıdan bakıldığında inanılması zordu bu yolculuğa. Ancak biliyordum ki O gün bana büyük imkanlar ya da donanımlı bir atölyeden önce yürümek için bir yol lazımdı. Çünkü ben bir yolcuydum. Yolcu başaran hedefe ulaşan değil sadece yolda yürüyendi. Vazgeçmeyendi,

Son nefese dek”

TPL_KALLYAS_TOTOP